Vanliga frågor och svar

Var finns kajakerna och kanoterna?

Kajakerna och kanoterna finns i Tingstäde kajaks lokaler på Tingstädevägen 26, i Tingstäde samhälle längs väg 148 mellan Visby och Fårösund. Parkering finns på båda sidor om porten.


Vilken utrustning ingår i bokningen?

I kajakerna och kanoterna finns paddlar och kärror med tillhörande rem. Det finns även flytvästar och räddningsvästar i många olika storlekar – även för hundar. Till alla kajaker finns det kapell som spänns runt sittbrunnen. Det finns även kartor över sjön som man kan ta med på turen. På baksidan av kartan hittar man svar på vanliga frågor.


Vilken är den kortaste vägen till Tingstäde träsk?

Fäst kajaker och kanadensare på medföljande kärror och transportera dem på trottoaren förbi busshållplatsen och Thairauken, längs väg 148 mot Fårösund. Sväng höger till Mjölkgatan och följ denna till Hejnumvägen. Passera tvärs över Hejnumvägen och följ stigen till sjösättningsplatsen vid Skalbergs brygga. Avståndet mellan Tingstäde kajak och Skalbergs brygga är lite drygt 500 meter.


Hur hittar jag till Bulverket?

Använd medföljande karta för att hitta till Bulverket. Under högsäsong märker Tingstäde hembygdsförening ut en led med flaggor som leder fram till Bulverket och i bästa fall är dess fyra hörn är markerade med bojar.


Är fiske tillåtet i Tingstäde träsk?

Tyvärr råder det fiskeförbud i hela sjön.


Var finns närmsta toalett?

Inne i Tingstäde kajaks lokaler finns en enklare toalett som är öppen under högsäsong.


Var köper man fika eller äter mat?

Bredvid Tingstäde kajak finns både Thairauken (minilivs och restaurang) och Tingstäde Grill (restaurang), men det finns mycket mer i Tingstäde för den som är villig att promenera lite längre. Läs om vad du kan se, göra och uppleva i Tingstäde.


Hur fäster jag vagnen på en kanot?

På en kanot fäster du vagnen med tillhörande rem så nära mitten som möjligt så att vagnen bär majoriteten av vikten. Du hittar både vagn och rem liggande i kanoten och den kan antingen demonteras och tas med på turen eller lämnas kvar vid sjösättningsplatsen.


Hur fäster jag vagnen på en kajak?

På en kajak fäster du vagnen strax bakom sittbrunnen med tillhörande rem. Du hittar både vagn och rem liggande i sittbrunnen och den kan antingen demonteras och tas med på turen eller lämnas kvar vid sjösättningsplatsen.


Hur fäster jag ”stödhjulen” på en barnkajak?

Stödhjulen fäster du på barnkajaken genom att spänna fast stången i de svarta hållarna bredvid packluckan.


Hur ställer jag in pedalerna i en kajak?

Justera pedalens avstånd genom att vrida upp det röda spärrhandtaget och samtidigt flytta pedalen framåt eller bakåt. Pedalerna ska generellt vara närmre dig än du tror. Detta för att knäna ska komma upp mot sittbrunnens väggar vilket ökar stabilitet och bekvämlighet i längden.


Hur ska kajakkapellet sitta?

Kapellet ska sitta som en kjol, med handtaget framför dig, och det ska sitta så pass högt på din kropp så att vatten rinner bort från dig när du sitter ner i kajaken. När du spänner fast kapellet i kajaken är det enklast att börja bakifrån och arbeta framåt. Kapellen hänger tillsammans med flytvästarna.


Hur fungerar kajakrodret?

Rodret ger kajaken bättre kurshållning och kan styras med hjälp av pedalernas överdel. För att fälla ner, eller upp, rodret drar du den bakre kulan på rodersnöret framåt. Tänk på att lossa rodret ur transportläget innan du kliver i kajaken, och att du alltid låser fast rodret när du transporterar kajaken på land.


Hur paddlar man en kajak?

Att paddla kajak faller sig ofta naturligt redan efter de första paddeltagen. Som nybörjare använder man oftast bara armarna men om man vill paddla som proffsen behöver man öva på att använda hela kroppen i varje paddeltag. Paddeln hittar du liggande i kajaken och kan sättas ihop i fyra olika lägen. Du väljer själv vilket läge som känns bäst för dig.


Hur kliver jag i och ur kajaken?

Kajaken blir mer stabil desto lägre tyngdpunkten är. Därför är det bäst, och säkrast, att komma i och ur kajaken sittandes på bryggkanten vid sjösättningsplatsen eller sittandes strax bakom sittbrunnen i grunt vatten.


Får jag ta med hunden på turen?

Hundar får följa med i kanot förutsatt att de har flytväst och kanoten rengörs väl efteråt. Tingstäde kajak erbjuder hundflytväst i storlek S, M och L.


Finns det SUP:ar att hyra?

Vi har inga standup paddle boards (SUP) i dagsläget.


Finns det en eka eller annan mindre båt att hyra?

Vi har inga båtar i dagsläget. Däremot hyr Tingstäde hembygdsförening ut en glasbottenbåt med elmotor. Ring 072-2240541 för mer information.